Vilja logo

Publisert 28. oktober 2022

Å reise alene gir deg frihet!

Drømmer du om å reise alene? Her gir vi deg tips til en myk start, samt gode råd det kan være lurt å tenke gjennom før din solo-reise.

Kvinner som reiser på egen hånd, er en økende trend over hele verden. Etter pandemien ser man en klar økning i antall kvinner som reiser alene, og bare de siste fire årene er kvinner som reiser solo seksdoblet i antall på verdensbasis! Superkult, synes vi i Vilja som heier på at kvinner skal sprenge egne grenser og utforske verden.

I en hverdag med karriere, ektemenn, familie og ulike ansvarsområder kan vi kvinner ha vanskelig med å finne tid til oss selv, også i ferien. For å virkelig kunne få nytte av feriens positive effekter, må man komme seg vekk fra de daglige forventningene og pliktene. Dette kan du ved å reise på egenhånd.

Å reise alene: skal, skal ikke?

Fordelene med å reise alene er mange. Du kan ta alle beslutninger selv og har kontroll over egen reiserute. Du får verdifull egentid og mulighet til å bli kjent med deg selv på en ny måte. Du kan være mer spontan, prøve nye ting og møte nye mennesker på veien. Å reise alene gir enorm frihet og for noen oppleves det euforisk og som en milepæl i livet å ha gjort noe bare for seg selv og for egen helse.

Å reise alene vil også kunne by på nye opplevelser og utfordringer. Hvordan er det egentlig å spise alene på restaurant – eller å skulle navigere seg rundt i et nytt land og en fremmed kultur? Og hvordan kan du møte disse utfordringene på best mulig måte?

Noen grunnleggende tips for å reise på egenhånd

Det ligger mange tanker bak valget å reise solo. Er det for å sprenge egne grenser, for å finne tilbake til deg selv, for å krysse av en destinasjon på «bucket-lista» eller for å dyrke en spesifikk interesse? Er du bevisst på hvorfor du reiser alene kan du minne deg på dette underveis, og på den måten blir det lettere å takle eventuelle uforutsette hendelser eller følelser underveis.

Snakk med andre kvinner som har reist alene før – på den måten kan du få inspirasjon, tips og råd som kan hjelpe deg på veien. Kjenner du ingen kan du finne likesinnede i sosiale medier eller grupper på Facebook.

Synes du tanken på å reise alene er skremmende? Begynn i det små! Gå en tur alene i skogen, dra en helg på hytta uten venner og familie, book deg inn på et hotell i nærmeste by eller reis til et land og en by du har vært tidligere. Dørstokkmila for å reise alene til et fremmed land kan være veldig høy, så bruk litt tid på å bygge opp selvtilliten steg for steg.


"Bare de siste fire årene er kvinner som reiser solo seksdoblet i antall på verdensbasis!"

Planlegg reisen

Planlegging er et must når du reiser alene. Det ligger mye frihet, og ikke minst glede, i å ta ting på sparket. Men som solo-reisende er greit å være godt forberedt uten at nødvendigvis hver minste detalj er planlagt.

Det kan for eksempel være smart å bestille første natten før du reiser, så slipper du å stresse når du ankommer reisemålet. Sørg for å bestille billetter slik at du kommer frem mens det er lyst, så unngår du å måtte virre rundt i mørket på et nytt sted. Har du mulighet til å reise utenfor sesong kan du spare mye på transport og overnatting.

Et annet tips er å melde seg på en utflukt eller to. På den måten møter du andre reisende med like interesser som deg – og kanskje får du nye venner du kan møte igjen senere på turen.

Sikkerhet på reisen

Som solo-reisende er det alltid lurt å sette seg godt inn i reisemålets kultur, valuta og praktiske ting som bruk av kontanter og kleskoder – og å sette seg noen forhåndsregler for reisen. Det kan for eksempel være lurt å ha jevnlig kontakt med noen hjemme underveis, og å unngå å gå ut alene om natten med mindre du er sikker på at stedet er kjent for trygt natteliv.

Å reise i Europa er uproblematisk for de fleste norske kvinner, skal du derimot reise til steder i verden med en helt annen kulturforståelse eller utviklingsland, er det lurt å sette seg inn i landets kultur og normer før du reiser. Sikkerheten kommer alltid i første rekke. Hygiene er bestandig viktig. Dekk deg til der det er skikker for dette og gjør som de gjør i landet du besøker.

Å reise alene i gruppe gir deg ekstra trygghet

Å reise alene for første gang kan kanskje virke overveldende for mange – og drømmen om å reise alene forblir en drøm. Her kommer gruppereiser inn som et godt alternativ. Du har valget mellom å reise på egenhånd og tilrettelegge alt selv, eller reise alene sammen med andre på en gruppereise der det meste er klappet og klart før avreise. Du slipper å bruke masse tid på research, har en konkret plan å forholde deg til og en leder du kan kontakte dersom noe utforutsett oppstår. Du får råd om bekledning, hygiene og hva som er forventet av deg som kvinne når vi reiser til land med en annen kultur og et annet levesett enn vårt eget.

Reis alene med Vilja

I Vilja tar vi deg med til fantastiske reisemål, historiske minnesmerker og nye kulturer. Sammen skaper vi minner for livet. Vi planlegger grundig for å optimalisere turene slik at du blir så fornøyd som mulig. Du møter andre kvinner med samme interesser som deg og kan få vennskap for livet. Våre gruppereiser er også lagt opp slik at du har mye egentid og frihet til å styre dagene selv. Det er ofte et dagsprogram, men hva du vil delta på og hvordan du vil bruke tiden din på reisen er opp til deg. Dette for at du skal komme hjem igjen med nye opplevelser, lave skuldre og ny energi til hverdagen.

Du har valget mellom mange spesialturer der du kan dyrke dine særinteresser som for eksempel matreiser, ulike typer treningsreiser, fotturer, yogareiser og kulturreiser. Det er et hav å velge i – så hva venter du på?

"Det er et hav av reisetyper å velge i – så hva venter du på?"

10 fordeler med å reise alene på ferie

Hvis du enda ikke har bestemt deg for du skal reise på egenhånd, håper vi at denne listen over fordeler ved å reise alene vil overbevise deg om å dra:

Kilder:
https://reiselykke.com/16-tips...
https://solofemaletravellers.c...