Vilja logo

Publisert 20. mai 2022

Ferie, helger og mikroferie: hjernen din behøver det

Vi trenger pauser og hjernen vår trenger pauser. Det er nemlig når vi ikke gjør noe, at magien skjer i hodet vårt!

Kvinne med hånd på kinnet, ser drømmende opp. Bok og kaffekopp på bordet. Person med langt hår på en eng i motlys fra sola, flagrende hår

Har du tenkt over hvor mange inntrykk du får i løpet av en dag? Fra vi våkner om morgenen til vi sovner på kvelden, har vi hele verden i lomma med mobilen vår. Det er musikk i butikker, radio i bilen, skjermer selv på legekontor. Tar du også opp mobilen når du venter på noe eller har en liten lomme av tid? I dagens samfunn må vi selv aktivt velge å la hjernen hvile.

Men hvorfor er det så viktig å skåne hjernen vår for inntrykk?

Når vi ikke gjør noe spesielt og lar tankene flyte av gårde, er hjernen i noe som heter default mode network. Det overtar i hjernen når vi for eksempel titter på skyene, tar en dusj, går en tur eller gjør noe annet som ikke aktivt krever noe av hjernen. Hjernen elsker denne modusen! Det er her hjernen prosesserer informasjon og lagrer det den mener er nødvendig. Har du lært noe nytt, er det nå hjernen lagrer det slik at kunnskapen sitter. Det er også i denne modusen at du kommer på gode ideer og får aha-opplevelser.

1.Kvinne på grønn plen mot havet, blå himmel med hvite skyer og måker. 2.Stemningsbilde med tekopp, tent stearinlys og rosa og hvite blomster. 3.Kvinne med solbriller og hatt, ser opp og lukter på en gul blomst. Står i eng med mange gule blomster.
1 Vann fra vannkanne dusjes over grønne planter ute2 Duftlyst i farget glass tennes med fyrstikk, equalyptus i en vase i bakgrunnen3 Kvinne med kule solbriller og hådkleturban på hodet sitter i boblebad og ser ut

Er vi for mye på mobil, for eksempel, mister vi tid til å være i default mode network. Derfor anbefaler vi i Vilja å ta aktive pauser fra mobilen. I tillegg prøver vi selv å ha fri når vi har fri, enten det er på ettermiddagen, i helger eller på lengre ferier. Det gjør også at vi er mer til stede, gjør oss mindre stressa – og vi får gode ideer som når vi er tilbake på jobb er uthvilte nok til å gjennomføre.

"Ta deg en mikroferie allerede i dag og vit at hjernen din elsker deg for det!"

Fem tips til mikroferier i hverdagen

  1. Gå en tur uten musikk, lydbok eller podcast på øret.
  2. Ligg på sofaen eller i sengen med bena høyt i to til ti minutter
  3. Vann plantene dine inne og ute. Knip av tørre blomster og luk i bed. Kjøp eller plukk blomster og lag en fin bukett til kjøkkenbordet.
  4. Drikk en kopp kaffe eller te i stillhet.
  5. Lag hjemme-spa med ansiktsmaske, kroppsskrubb og deilige oljer eller fuktighetskremer. Hva med å tenne et duftlys og ha på fin musikk i tillegg?