Vilja logo

Publisert 21. mars 2024

Fra ensomhet til fellesskap:

Kvinner som skaper minner!

Varselet tikker inn på telefonen din «Du har 20% mer skjermtid enn forrige uke». Kan det virkelig stemme? At så mye tid har gått med på hjernedød scrolling av instagram og facebook? Mens sosiale medier og teknologi ofte lover nærhet, opplever mange det stikk motsatte. Det som skulle bringe oss nærmere venner og bekjente har heller blitt et galleri som speiler alt hva vi går glipp av. Det virker som alle andre lever sprudlende sosiale liv - mens du sitter hjemme og kjenner på en stadig sterkere følelse av å mangle noe, eller rettere sagt, noen, i hverdagen... Følelsen av Ensomhet. Ikke bare virker det tungt når ensomheten melder sin ankomst, det er tungt. Kanskje føles det til og med håpløst?

Til deg som kjenner på den forferdelige følelsen av ensomhet vil vi si: Hold ut! For det finnes veier ut av ensomheten og inn i fellesskapet. Og du? Løsningen ligger langt bortenfor mobilskjermen.

Ta det som en kvinne!

Først må vi forstå litt hva ensomhet egentlig er. Helsenorge definerer ensomhet som «mangelen på ekte og nære relasjoner». Det er fraværet av tilhørighet. Et ønske om å bli sett og forstått. De tre mest ensomme gruppene i Norge i dag er de eldre, de aleneboende og kvinner. Tygg litt på den. Er du i tillegg både kvinne og aleneboer er sannsynligheten større for at du er ensom en at du ikke er det, i følge forsker Ragnhil Aunsmo. Som du kanskje skjønner, er du ikke alene om å være ensom. Det er dog ikke annet enn mager trøst.

«Jeg ser ingen ende på dette!» tenker du kanskje. Antakelig hjelper den tanken ingenting i det hele tatt. Det som faktisk hjelper, er å anerkjenne at dette er noe som må endres på. Og at du selv er en viktig del av løsningen for å skape endring.

«De tre mest ensomme gruppene i Norge i dag er de eldre, de aleneboende og kvinner. Tygg litt på den.»

Kvinner som skaper minner

Å dra på en reise kan gjøre undere for kropp og sjel. Følelsen når du lukker kofferten og vet at du har nye opplevelser i vente. Lukten av sjøsprøyt eller det å kjenne varm sol på huden som forteller deg at du ikke lenger er hjemme i stua, men ute på nye eventyr! Det å kaste seg avgårde på en reise, ta steget ut av faste mønstre og ut av kjent territorium kan i seg selv endre perspektivene våre. Men vi vet også at det, for mange, er et steg for viderekommende.

Når du er i en sårbar situasjon søker du gjerne trygghet, du søker nærhet og tilhørighet. Kanskje er du ikke av typen til å sette deg alene på et fly og tenke «mennesker blir jeg garantert kjent med når jeg kommer dit!». Ta det helt med ro, de færreste er det.

Det finnes likevel muligheter for deg også! Med gruppereiser for kvinner kan du nemlig få oppleve det verden har å by på, innenfor trygge rammer sammen med likesinnede. Å delta på en gruppereise med fokus på delte interesser eller aktiviteter kan være en kraftfull motgift mot følelsen av isolasjon. Bli kjent med andre, opplev verden, samtidig som du kan oppdage nye sider ved deg selv. Sammen skaper vi minner og bekjemper ensomheten!

Fra ensomhet til fellesskap

Ved å prioritere deg selv, er du en del av løsningen. Selv statistikken er gjort opp av enkeltmennesker. For alt du vet, kan menneskene du møter og fellesskapet du er med å bygge, bestå av damer som har vært akkurat like ensomme som deg selv. Facebook-venner kurerer ikke ensomhet – kvinner som skaper minner sammen på eventyr, derimot, gjør det.

Hva venter du på?


Av: Karen-Johanne Lien Arnesen

«Sammen skaper vi minner og bekjemper ensomheten!»

Våre vennskapsreiser

Sjekk oss ut på instagram