Vilja logo

Publisert 22. november 2023

Lev slik du egentlig vil leve

Reis til det stedet du drømmer om, slutt i jobben du misliker og kom deg ut av alt som suger energien ut av deg. Kjemp for å gjøre det du virkelig liker. Du er i stand til å gå ut av komfortsonen.

Er du redd for endringer, forteller tankene deg at du ikke vil klare det? Hvis du tar fart, uten å se deg tilbake, vil ikke tankene fange deg. Du slutter å miste deg selv, uten å tenke på hva andre mener eller hva andre ønsker. Ta tak i deg selv, bryt ut av det trygge forutsigbare mønsteret og start livet du alltid har ønsket deg.

Overvinn prøvelser

Hvorfor er du fortsatt der om det ikke føles riktig? Det er lett å tenke, “det er det livet gir meg”, men det stemmer ikke. Det er ikke hva livet ga deg, det er livet du velger. Hver dag er et valg. Et valg om å leve rikt og klokt, eller et valg om den trygge komfortsonen som sakte spiser deg opp.

Du vet hva de sier, "if life gives you lemons....." - så ta dine sitroner, og lag de om til noe som gjør at du får det bedre!

Vær til stede i livet

Husk at du styrer båten, og kan endre kjøreretningen. Ikke følg strømmen - ta aktive valg. Du får garantert hjertebank og ubehag i kroppen når du presser deg ut av den trygge boksen. Men ofte når vi prøver noe nytt; går på en yogatime for første gang, prøver en ny smoothie-oppskrift eller møter noen vi ser opp til - føler vi oss sterkere etterpå! Å utfordre egen komfortsone gir oss mestring. Så, våg å spørre deg selv: "Hvordan har jeg det, egentlig?".

To måter å bryte ut: den aktive eller den harde veien

Det er to måter å bryte ut av komfortsonen; den bevisste og den ubevisste måten. Når du bevisst går inn for å gå ut av komfortsonen, må du jobbe hardt med deg selv. Det kan føles som en krig for hjernen, fordi hjernen trives bedre med å velge "den lette/vante veien". Du må jobbe hardt med deg selv, og belønningen er en hjerne som gir deg motivasjon til handling.

Den ubevisste måten skjer når du møter problemer som tvinger deg til å handle. Du kommer til et punkt hvor du ikke klarer mer, og det er naturlig å gjøre endringer. Når livet slår deg i bakken med usunne relasjoner, samlivsbrudd, sykdom, eller økonomiske problemer har du ikke lenger noe valg. Du tvinges ut av komfortsonen, og du løser problemene - ofte en uønsket endring, men i ettertidens klokskap: veldig veldig viktig.

«Det er to måter å bryte ut av komfortsonen; den bevisste og den ubevisste måten.»

Hvor lang tid tar det?

Det tar kun ti minutter hver dag i 45 dager med aktiviteter du er redd for eller som oppleves umulig å gjennomføre, for å lage en ny vane. Ifølge Loretta G Breunigs bok “Happy Brain” skal du kun gjøre en ting du er redd for hver dag i ti minutter. Etter halvannen måned vil du ikke lenger være redd, og du har laget deg en ny vane!

Collage bilde 1: jente som går tur i grønt høyfjell. Bilde 2: to venninner med sort hår som ler mot hverandre. Bilde 3: blond kvinne som rir rodeo på en araber-hest i kastanjefarge.

Søk lykken

Komfortsonen er lik janteloven; du skal ikke tro du er noe. Kast begge to, gå videre allerede i dag. Ikke vær fanget, alt fantastisk i livet venter på deg. Hvis du ikke river deg løs, får du ikke nyte godt av alt det vakre du har i vente.

Hva gjør deg redd?

Hvis du vil leve rikt, må du overvinne frykten, selv om det gjør deg skjelven. Vi er alle som svamper som suger til oss livserfaring og lærdom. Vi unngår farer. Vi vil ha adrenalinkick som gir lykke, og vi rømmer fra usikkerhet. Når sannheten er for vanskelig, kan frykten for smerte få oss til å unngå den. Vi gir ikke oppmerksomhet til sannheten, og fortsetter å lure oss selv.

Selvbedrag brukes for å ikke se det som skjer med oss, og er en måte å rettferdiggjøre livet. Eksempler er giftige vennskap, kjærlighetsforhold på overtid, eller følelser som dabber av. Selvbedrag brukes også iavhengighetssituasjoner, som beskyttelse for å stå i alt det vonde.


Vårt råd? - Reis deg glad

Dra til et ukjent land. Du kommer ikke til å angre. Bli kjent med nye mennesker, bli kjent med deg selv.

Om du føler deg fanget av komfortsonen, handler det også om vanemønster. Noe av det fineste med å reise er at du automatisk rives ut av faste omgivelser. Mange deltar på fellestur nettopp fordi det er sosialt, og man treffer andre med samme interesser, eller behovet for å oppleve verden. Du lærer noe nytt i møte med nye landskap og kulturer. Da skjer det noe magisk, du åpner opp for nye impulser helt naturlig, tankene og ideene du sitter med får ny sirkulasjon i møte med nye mennesker. Nye perspektiver og opplevelser skaper fantastisk grobunn for å tørre å leve livet slik du vil.

Reis deg, opp, ut og glad

Tekst: Nina Celestine Lunde

Noen reiser som tar deg ut av komfortsonen

Sjekk oss ut på instagram