Vilja logo

Publisert 8. februar 2024

Mamma – prioriter deg selv!

Det er en kjent sannhet at når mamma har det bra, har de rundt henne det bra. Men realiteten er at det å sette seg selv først som mor ofte er lettere sagt enn gjort! Vi forteller deg hvordan – og hvorfor du skal prioritere deg selv i mammarollen.

Morsrollen er uten tvil en av de mest givende, men også en av de mest sårbare rollene i livet. Fylt med glede, kjærlighet, latter og minner – helt klart! Men den bringer også med seg usikkerhet, søvnløse netter, sammenligninger, krangler, bekymringer, uendelige lister med gjøremål, uforutsette hendelser og selvkritikk... Legger man til husarbeid og jobbkrav i kabalen, er det lett å skjønne at det å sette av en dag til litt «ME-time» havner langt ned på lista over prioriteringer.

Her hos Vilja, har vi mødre i alle ulike livsfaser: en vordende mor, en småbarnsmor, to tenåringsmødre og en bestemor. Derfor forstår vi godt mangfoldet av utfordringer, forventninger og ulike roller som følger med morskapet. Vi vet også at å prioritere seg selv og egne behov kan være en skikkelig utfordring.

Likevel vil vi tørre å påstå at det å prioritere deg selv er en av de viktigste tingene du kan gjøre for deg selv – for dine barn og din familie. Det handler om å bevare egen identitet og verdi i «mammaprosjektet».

Bildecollage med ulike scenarioer fra mammarollen

Ta på din egen oksygenmaske først

Vi vil understreke det en gang for alle; å ta vare på deg selv ikke er egoistisk - det er nødvendig. Akkurat som vi på flyet blir minnet på å sette på egen oksygenmaske før vi hjelper andre - må du ta vare på selv, før du kan være en god omsorgsperson for andre.

Det betyr å finne tid til å pleie egne interesser og hobbyer, uansett hvor små de kan virke. Gjør noe du liker - enten det er å lese noen sider i en bok, gå en tur i frisk luft eller ta noen minutter hver dag for å meditere. Du vet best, hva som gjør deg glad.

Våg å ta plass: be om hjelp og vær god mot deg selv

Like viktig er det å fortelle om behovene dine til nærmeste. Å be om hjelp når du trenger det, er ikke en svakhet, men en styrke. Det viser at du er bevisst på egne grenser og egen verdi.

Selvpleie handler også om å være snill mot deg selv, både fysisk og emosjonelt. Det betyr å gi deg selv tillatelse til å ta pauser når du trenger det. Å vise selvmedfølelse når ting ikke går som planlagt, og huske at du fortjener like mye kjærlighet og omsorg som du gir til andre.

"Ved å sette deg selv opp på prioriteringslisten blir du ikke bare en bedre versjon av deg selv, men også en bedre mamma."

En glad mamma = glade barn

Det å ta vare på deg selv vil gi deg overskudd og gjøre deg mer robust i møte med morsrollens utfordringer. Mer energi gjør deg mer tålmodig og tilstedeværende, slik at du får muligheten til å faktisk stoppe opp og nyte øyeblikkene med barna mens de vokser opp, uten å tenke; «hvor ble årene av».

Husk at: har du det bra – har de det rundt deg bra - og ved å sette deg selv opp på prioriteringslisten blir du ikke bare en bedre versjon av deg selv, men også en bedre mamma.


Tekst: Nina Celestine Lunde og Yvonne Rystad