Vilja logo

Publisert 26. november 2024

Hvordan gode opplevelser styrker kropp og sjel

Har du noen gang kjent på den deilige følelsen av å koble av, fylle lungene med frisk luft, og dele øyeblikkene med andre? Det er noe helt spesielt ved å oppleve noe nytt sammen, enten det er med gamle venner eller nye bekjentskaper. Å reise handler ikke bare om å komme seg bort, men om å finne tilbake til seg selv – og oppdage hva fellesskap og nye inntrykk kan gjøre for helsen.

To damer i badetøy som har løpt til bryggekanten og er i svevet mot turkisblå sjø. stort og bratt fjell i bakgrunnen.

Mer enn bare minner

Når vi er på reise, skjer det noe magisk. Vi bryter ut av hverdagsrutinene, slipper skuldrene ned og åpner oss for nye impulser. Det kan være gjennom samtaler rundt middagsbordet, en rolig yogatime i soloppgang eller latteren som kommer på en fottur når skoene er litt for gjørmete. Og det beste av alt? Slike opplevelser er ikke bare gode for sjelen, de gjør faktisk kroppen godt også.

Nærbilde av en dame som trener og en dame som engasjert smiler og klapper for oppmuntring. På en strand i varmt vær.

Fem grunner til at gode opplevelser er helsebringende

Her er noen av de tingene som skjer i kroppen din når du prioriterer deg selv og gode opplevelser, enten hjemme eller på en reise:

1. Stressmestring
Når du tar deg tid til å oppleve noe nytt og skifte fokus, synker stresshormonene i kroppen. Lavere stressnivåer kan gi bedre hjertehelse og et sterkere immunforsvar.

2. Sunnere søvn
Aktivitet, frisk luft og rolige kvelder hjelper kroppen til å finne tilbake til en naturlig søvnrytme. Det kan gi mer energi og bedre konsentrasjon.

3. Sterkere immunforsvar
Samvær med andre og gleden ved nye opplevelser styrker helsen på flere måter – blant annet ved å booste kroppens immunforsvar.

4. Økt livskvalitet
Følelsen av mestring og glede som kommer fra nye opplevelser gir et løft for både humøret og selvfølelsen.

5. Balansen i hverdagen
En pause fra hverdagslivet gir perspektiv og kan hjelpe deg til å finne en bedre balanse mellom «må» og «vil».

Bilde satt sammen av 3 bilder. 1 - silhuetter av damer i solnedgang på en strand. Alle står med armene i været. 2 - To damer som gjør yoga på stranden, en sittende øvelse med ryggen støttet mot hverandre. 3 - En dame i sjøen med dykkermaske på hodet og stort smil.

En vennlig påminnelse til deg selv

Mange kvinner venter (altfor) lenge med å prioritere seg selv – ofte til fordel for alt annet og alle andre. Kanskje det er på tide å gi deg selv en liten gave i form av en opplevelse som er bare for deg? Et sted hvor du kan lande, fylle på energilageret og oppdage hvor godt det gjør å være en del av et fellesskap som er både varmt og inkluderende.

«Gi deg selv lov til å sette deg selv først. Kroppen, sjelen og helsen din vil takke deg for det.»

3 bilder i 1. 1 - Smilende dame i rosa treningstopp, gir dobbel "high five" til en annen. 2 - Dame i turtøy liggende på en kant, ser utover utsikt til små øyer, blått hav og mektige fjell på Sommarøy. 3 - To damer som ser smilende inn i kamera. Armen rundt, og hodet hviler på skulderen. Gode venner.

Mer enn en reise

Hos Vilja tror vi på slagordet vårt: mer enn en reise. Vi tror på fellesskap, men også på den helt spesielle friheten du kan føle når du får rom til å være akkurat deg. Det handler om å skape balanse, ta vare på helsen og oppdage hvor godt det kan gjøre å dele opplevelser med andre som kanskje startet reisen som fremmede – men som blir kjente på veien. Tenk at noe så fint, kan være så sunt! :)

Kilder

Folkehelseinstituttet (FHI) forklarer hvordan sosial støtte og gode relasjoner styrker både psykisk og fysisk helse, og hvordan det å knytte bånd og være del av et fellesskap bidrar til bedre livskvalitet:
Hverdagsgledens fem – FHI

Helsedirektoratet fremhever hvordan fysisk aktivitet reduserer stress, forbedrer søvnkvalitet og øker livskvaliteten, noe som støttes av aktiviteter som yoga, fotturer og annen fysisk aktivitet:
Fysisk aktivitet og helse - Helsedirektoratet

NDLA beskriver hvordan positive aktiviteter og erfaringer som gir en god balanse mellom fysisk helse og psykisk velvære kan bidra til bedre livskvalitet, spesielt gjennom sosialt fellesskap og aktivitet:
Livskvalitet og helse - NDLA