Vilja logo

Publisert 10. mai 2022

Ut i naturen

Mange forbinder det å være i naturen med friskuser med altfor mye utstyr i sekken og samtidig en trang til å lage bål uten fyrstikker. Og en utømmelig energi som gir mil etter mil med høye, tunge fjellstøvler. Heldigvis så er naturen enkel, og krever ikke noe av hverken deg eller utstyret ditt.

Naturen bare er. Og gir. Og hvis du bare beveger deg, i et hvilket som helst tempo, ut i naturen, får du etter bare få minutter et lavere stressnivå i kroppen. Bare det å se grønne blader og høre lyden fra sjøen forandrer noe i hjernen og demper bekymringer.

Er det ikke fantastisk? Du trenger bare å være ute, med litt natur rundt deg, og så skjer det en endring i blodgjennomstrømmingen i hjernen. Og du blir litt lettere til sinns. Litt mindre bekymret. Litt gladere. Det kan vi like!

Hvis du ikke er så vant til å være i naturen, ikke liker ordet «tur» eller tenker du ikke har tid til å fly til skogs - prøv med noen bittesmå grønne triks. Ha grønne planter rundt deg inne. Kanskje du kan finne et vindu med utsikt mot grønne trær. Eller enda bedre, send deg selv ut på «lufting» til nærmeste tre, bekk, park, strand eller bare en krukke med planter i. Og la øynene hvile på det organiske, det grønne og det fargerike.

«Heldigvis så er naturen enkel, og krever ikke noe av hverken deg eller utstyret ditt. Naturen bare er. Og gir.»

Og du, naturen er der. Hver dag. Hele døgnet. Litt natur ofte, er utrolig mye bedre enn én heftig fjelltur i året. Men kombiner gjerne. Lykke til med å oppleve hvorfor det heter «grønt er skjønt»!

3 enkle tips for naturens gevinster

 1. Studer den neste grønne planten du ser litt ekstra. Legg merke til fargenyanser og struktur. Kjenn forsiktig med fingertuppene hvordan den kjennes ut.
  Gevinst:
  Du flytter fokus fra alt som skjer i hodet, til verden utenfor, og får en liten pause fra tankekjør. Det kan på sikt minske stress og gjøre deg mer oppmerksom.

 2. Ta neste jobbmøte utendørs.
  Gevinst:
  Du får frisk luft i lungene og beveget kroppen litt. Kreativiteten øker når du skifter omgivelser og gjør ting på en ny måte. Og kanskje blir du bedre kjent med kollegaen din.

 3. Snu deg mot sola når du venter på buss eller tog.
  Gevinst:
  Litt påfyll av D-vitaminer. Litt ekstra lys inn på dagtid som kan bidra til bedre søvn om natta. Kanskje noen fine nye fregner?


Kilde: https://norskfriluftsliv.no/fr...