Vilja logo

Publisert 18. januar 2024

5 smarte morgenrutiner for en effektiv start på dagen

Alle dager starter med en morgen – og derfor har du mye å vinne på å få en god start. Her er fem enkle tips fra oss til hvordan å starte dagen med gode rutiner.

Det å re opp sengen hver dag virker kanskje ikke så viktig, men det har med orden i tankene å gjøre. Starter du dagene likt hver dag skapes en rutine, som gjør det enklere å skape et fast mønster for morgenen.

Å etablere en ny rutine går ofte fortere enn vi tror – ofte tar det bare et par uker eller dager. Men hvorfor er rutiner så viktig? Rutiner gir oss en følelse av kontroll og vil ofte ha en positiv påvirkning i hverdagen. Du vet hva du skal gjøre og når - i belønning får du en enklere, mindre stressende og mer effektiv start på dagen.

Ingen av oss er likt skrudd sammen eller har samme livssituasjon, og det viktigste er å lage morgenrutiner som passer deg. Her deler vi noen av våre morgenrutiner, helt enkle metoder, som fungerer godt for en effektiv start på dagen!

"Du vet hva du skal gjøre og når - i belønning får du en enklere, mindre stressende og mer effektiv start på dagen."

Bilde av en dame som er ute å går tur i morgensolen.

1. Kom deg ut av sengen

Vi bruker 5 sekunders regelen, alt som du egentlig ikke har lyst til må skje før det har gått 5 sekunder. Du må altså ut av sengen innen det har gått 5 sekunder, og det det hjelper å telle ned fra 5 til 1. Det blir ikke mer behagelig å stå opp, men du kommer deg opp av sengen.

2. Få i gang kroppen

Visste du at kroppens stresshormon, kortisol, er på sitt høyeste når du våkner? For å senke stressnivået må vi få i gang kroppen. Du kan for eksempel ta deg en rask 15 minutters gåtur eller sett på en sang du elsker før morgenstellet - og rist litt løs på armer og ben (dans) i noen minutter.


Et frokostbord dekket med en skål med havregryn, frø, kaffe og frukt.

3. Ta en kald dusj

Velg temperaturen du liker aller best, såp deg inn og gjør deg klar for 5 sekunders regelen. Hopp i det og tell ned fra 5-4-3-2-1 før du skru ned vannet til iskaldt. Hold ut i 30 sekunder før du skru opp temperaturen igjen. Nå føler du deg garantert helt våken!


4. Frokost og planlegging for dagen

Sett deg til bords for en god frokost. Å etablere en rutine hvor du sitter til bords skaper en mer avslappet morgen – og gjør deg også mer mentalt forberedt på en ny dag. Prøv å spis noe som er sunt og drikk vann for å holde energien oppe. Skriv en kort liste over alt som skal gjøres, og sammenlign med listen fra dagen før. Det viktigste er å vite agendaen, med edruelige gjøremål. Ikke gap over for mye.5. Vær et godt menneske

Alt er enklere å håndtere når du er positiv, og du kommer langt med et vennlig sinn. Gi komplimenter, vær den beste versjonen av deg selv, vis takknemlighet og øs på med raushet. Husk at smil og vennlighet smitter – og det er stor sjanse for at du får nettopp smil og vennlighet i retur! Vinn-Vinn, tenker vi!
Med det gjenstår bare å si: God morgen og lykke til med å etablere dine morgenrutiner.
Hilsen oss i Vilja!

Andre blogginnlegg om morgenrutiner

Reiser med rutiner i fokus

Sjekk oss ut på instagram