Vilja logo

Publisert 24. april 2024

Kan jeg gjøre en forskjell?

Det er ikke hver dag at et bursdagsønske kan endre en del av et økosystem! For Viljas gründer Charlotte derimot, ble ønsket om å gjøre en forskjell for lokal natur en virkelighet - med Vilja-damene i fjæra, utrustet med hakker og dugnadsånd.

Bildet viser en strand som er overgrodd av stillehavsøsters.

Stillehavsøstersens inntog i Oslofjorden

Den invaderende arten stillehavsøsters har spredt seg raskt i Oslofjordens viker. En fare for både lokalt artsmangfold og badelystne Osloborgere. Det som en gang var fine badestrender som bugnet med ulike skjell og dyr tilhørende norske fjorder, kan fort bli et stillehavsøsters-paradis.

Selv om stillehavet kanskje høres fristende ut, er det lite som frister med stillehavsøstersen. Skjellene er både store og skarpe, og en badetur på en strand med overflod av disse ender gjerne med vonde kutt.

Det er også verdt å nevne at disse skjellene heller ikke bare kan plukkes og spises, men at de må nøye kontrolleres for algegifter og virus, samt at skjellene må gå seg rene i flere uker i ferskvann. Dermed er skjellene heller ikke en verdifull matressurs.

Med en formidabel reproduksjonsevne, hvor en enkelt østers kan slippe mellom 50 og 200 millioner egg under én gyting, er kampen mot spredningen kritisk.

Viljas damer i fjæra for bærekraft

5. april tikket det inn en e-post i innboksen til alle de ansatte i Vilja. Mailen kom fra Vilja-gründer, Charlotte.

“Jeg vil ha dere med på å plukke stillehavsøsters sammen med dugnadsgjengen i Bærum i anledning min bursdag! Er ikke det et fint bursdagsønske da?”

Responsen var unison - klart det var et fint bursdagsønske!

18. april startet derfor damene arbeidsdagen på Storøyodden, med turklær og godt humør var de klare til å takle dagens utfordring. De ble møtt med strålende sol, blå himmel og stille vann, en vårdag av beste sort.

Dugnaden er en del av Oslofjordprosjektet og arrangeres av No17. Den går under navnet “Oslofjorden, stillehavsøsters fra problem til ressurs.”. Med gummistøvler, hakker og hansker samles lokalt næringsliv i fjæra for å hakke løs og plukke østersen. Skjellene som samles blir omformet til jordforbedringsprodukter - noe som gjør dette til et sirkulært prosjekt!

Vilja bidro altså denne dagen til å begrense spredningen, sikre badestranda, styrke naturlig biodiversitet og bærekraftig produksjon av jordforbedringsprodukter.

Alt på grunn av et lite bursdagsønske og en felles driv for å gi tilbake.

FNs bærekraftsmål

Med arbeidet som ble lagt ned 18. april, ble det en aktiv innsats mot hele to av FNs bærekraftsmål. Disse målene omtales som en felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.

På dugnadsdagen jobbet vi med bærekraftsmål nummer 14; Livet i havet. Dette målet lyder som følger:
“Bevare og bruke havet og de marine ressursene på en måte som fremmer bærekraftig utvikling”.

Det kan vi nok alle være enige om at Oslofjordprosjektet oppfyller!

I tillegg ble mål nummer 17 relevant, da dette handler om samarbeid for å nå målene. Lokalt næringsliv som kommer sammen i dugnadsarbeid for miljø og klima, kan sies å være nettopp dette!

En liten funfact er at No17 som arrangerte, er tuftet på bærekraftsmål 17 og har fått navnet sitt som følge av det!

Damer som står i fjæra og hakker stillehavsøsters. Vannet er blått og det er sandstrand i bakgrunnen.

Fra lokalt til globalt

Dugnaden er bare ett av mange tiltak hvor Vilja tar et aktivt standpunkt innen bærekraft. Som en del av reiselivsnæringen, ser vi på det som en viktig prioritering å ta ansvar der vi kan.

Derfor har vi opprettet reisekategorien “Ansvarlig turisme”. Dette er turer for deg som ønsker nye opplevelser og magien av gruppereiser - samtidig som du også ønsker å skape ringvirkninger for naturen, kulturen og lokalsamfunnet du besøker.

Det er mulig å gjøre en forskjell for planeten, selv på ferie. Du kan ta vare på deg selv og jorda på samme tid.

Reis med mening

  • Til Karpathos - hvor mye av maten dyrkes lokalt på øya og fokuset er stort på bærekraftig arbeidsliv og ansettelse. Her skal det nytes sunn og smakfull vegetar middelhavsmat, hvor mange av ingrediensene hentes rett fra retreatens egne økologiske grønnsakshage. Unn deg en yogareise med god samvittighet.

  • På hjemmebane - en opplevelsesrik rundreise med Hurtigruten langs norskekysten og til Svalbard. Du serveres tre ferske og kortreiste måltider hver dag om bord. Som en del av Norway's Coastal Kitchen-konseptet, er rettene laget av lokale råvarer som nettopp har blitt fisket, slaktet og plukket, og deretter levert direkte til skipet i havnene vi besøker.

  • Til Senegal - hvor du på Diannah Bolong bidrar til å øke fokuset på grønn turisme i reiselivsbransjen, her hentes strømmen fra solcellepanel, vannet fra egen brønn, og maten er så langt det lar seg gjøre kortreist og økologisk. Et reisemål hvor det skapes møteplasser mellom kulturer og du er medvirkende til gjensidig vekst mellom vertskap og gjester.

Du kan gjøre en forskjell!

Vi i Vilja tror på at man alltid sitter på kraften til å gjøre verden til et bedre sted. Enten om det er å plukke stillehavsøsters i Oslofjorden, velge vegetar til middag en ekstra dag i uken, eller å tenke på ansvarlig turisme på ferietur - innsatsen din teller!

Viljas arbeid har alltid handlet om mer enn bare reiser. Det handler om å skape positive endringer. Stort sett snakker vi om endringer i ditt og andre damers liv - 18. april var det endringer i vårt lokale nærmiljø som stod på tapetet og kanskje har det også bidratt til endringer i holdninger for de rundt oss?

Så neste gang du tenker “kan egentlig jeg gjøre en forskjell?”, følg Charlottes eksempel og tenk “Klart jeg kan!” i stedet.


Si JA!

Innimellom er alt som trengs å tørre å si ja til å være en del av løsningen.

Dette har vi øvd oss på nå:

Tør du å si JA til å være en pådriver til endring i ditt liv? Hvem vet hvilke ringvirkninger det kan skape!

En collage med tre bilder. Det venstre bildet er av en ansatt i rosa jakke som holder to østerser. Det midterste bildet er et nærbilde av stillehavsøsters. Bildet til høyre er av en dame i lilla klær som står i fjære og hakker stillehavsøsters, det er blått vann og himmel.

Ansvarlig turisme