Vilja logo

Publisert 14. september 2022

Egentid gir deg livskvalitet

Å ta vare på seg selv kan gjøres på mange måter.

Å prioritere tid for seg selv er en gave. Gir du deg selv den egentiden? Har du tenkt hva det betyr for helsen din å ta en pust i bakken? Du kan ta deg tid med venner, eller helt for deg selv. Når du lever i høyt tempo med timeplanen full fra morgen til kveld, har du behov for å gire ned og slappe av. Gjøre noe annet. Det er helt naturlig, men hva gjør du konkret? Er du klar for å hoppe ut av hamsterhjulet og gi deg selv etterlengtet pusterom? Den engelske motivatoren og «lifecoachen» Tony Robins sier: It’s not selfish to prioritize yourself – it’s one of the most selfless things you can do.

Ta gode valg for deg selv

I hverdagen kan det å ta gode valg, bety noe så enkelt som å sette av noen kjærkomne minutter og bare å se ut av vinduet. Sitte alene eller sammen med en venninne på en strand og nyte bølgene. Ta en skitur. Kose deg på SPA med venninnene dine. Eller på jentetur med venninner. Meditasjon i fem minutter kan gjøre underverker. Når du legger fra deg mobilen og gjør ingenting, får du hvile og avkobling. Poenget er å gi kjærlighet til seg selv. Stress gir ubehag, ro gir velbehag. Å være selvbevisst og prioritere egne behov, handler ikke om å være ego. Du føler deg mye bedre når du tar gode valg for deg selv, du får mer kontakt med deg selv, bedre energi til plikter og til å dyrke dine personlige relasjoner.

Collage. Bilde 1: 2 kvinner som snakker sammen. Bilde 2: Blond og smilende kvinne som bader i en elv. Bilde 3: En eldre kvinne som mediterer.

"Stress gir ubehag, ro gir velbehag. Å være selvbevisst og prioritere egne behov, handler ikke om å være ego."

Gi deg selv egentid i premie

Se for deg at du sitter med kalenderen åpen foran deg. Du fyller den opp til randen med aktiviteter fra morgen til kveld. Hvor flink er du til å legge inn premier til deg selv? Gjøre noe hyggelig. Det kan være fem minutter meditasjon, en film du vil nyte alene, eller et deilig bad med duftlys på kanten. Kanskje har du en lidenskap du vil dyrke, en reise du drømmer om med venninner, eller noe for din egen velværes skyld. Et pusterom gir påfyll. Rydd plass i kalenderen til kvalitetstid, skriv det ned, så har du noe og se frem til. Verdsett deg selv med små og store premier hele året.

Bli en bedre utgave av deg selv

Å manøvrere livet, handler mye om å bære med seg rollene. Hvor god er du på å tre ut av dem og ta vare på deg selv, være deg selv helt og fullt? Akseptere deg selv som den du er. Ikke nedgrader deg selv til «noe, noens». Unngå negative tanker og nedsnakk. Du er kanskje den flinke dama som lever livet gjennom jobben? Du har en god stilling og tjener bra. Eller er du hun i omsorgsrollen? Den oppofrende typen som alltid setter andre foran seg selv? Hvor ofte legger du fra deg alle hattene du identifiserer deg med? Bruker du tid på å navigere i deg selv investerer du også i din egen helse. Det handler om å flytte fokuset over på noe annet, på ditt eget indre liv. Når du prioriterer deg selv, er du snill mot deg selv.

Det ligger en helsegevinst i å legge alt «viktig» til side. Egentid gir deg nøkkelen til lave skuldre, og til et liv som frigjør deg fra mentalt stress. «Vi danser rundt gullkalven og brenner ut. En god resept på et godt liv er å gi litt mer faen», sa kloke Per Fugelli. Et tankekors til deg som tenker på å gjøre en livsendring, og investere i din mentale helse og egentid.

Du liker kanskje også