På hver tur ser jeg det samme: bånd knyttes, tårer felles, latteren triller og klemmene er varme. Hva skjer egentlig når kvinner reiser sammen på gruppereise?
Helt ærlig: vi kvinner kan være innmari stygge mot hverandre, men vi kan også være utrolig støttende og gode - og det opplever jeg at vi er når vi reiser sammen. Så gode faktisk, at jeg mang en gang har lurt på hva som gjør disse reisene så spesielle.
I løpet av mine nesten ti år som leder for Vilja har jeg hatt gleden av å ta med meg hundrevis av kvinner på reise, og fremdeles er det et spørsmål som stikker seg ut: «Hvordan kan det skje at kvinner som møtes som fremmede på Gardermoen dag 1, knytter så sterke bånd at de nesten ikke klarer å slippe hverandre når de skal si farvel på dag 7?»
Her er noen observasjoner og tanker om hvorfor - og hva som skjer under reisen, fra en leders perspektiv.
Frykten for avvisning forsvinner
Det er lettere å prioritere deg selv, når du er på ferie kun for din egen del. Det er ingen som griner på nesa om du vil ha litt egentid, og om de skulle gjøre det, er det verst for de selv. Du har jo tross alt reist på denne turen alene – fordi du trengte det – og betalt for den av egen lomme. Det er heller ingen du står i fare for å «miste», om de andre i gruppa ikke liker deg eller dine valg, for dere skal jo bare være på tur sammen en uke! Denne realiseringen gjør at skuldrene senkes, lar deg puste med magen og gjør at du tar beslutninger basert på egne behov. Nettopp dette gjør også at du føler at du kan være akkurat den du vil være.
Å være seg selv fullt ut
De fleste ender opp med å være seg selv – kanskje til og med «mer» seg selv enn de er vandt til. Når vi reiser fra hverdagen: fra samboer, barn, jobb eller forventninger, bryter vi automatisk faste mønstre – og i denne brytningen finner vi oss selv. Her tror jeg mye av sakens kjerne ligger.
På mine reiser opplever jeg, uavhengig av destinasjoner og aktiviteter, at det skjer noe oss kvinner imellom. Det vokser frem et slags «søsterskap», om du vil. Vi snakker åpent, ærlig og deler erfaringer rett fra levra. Flere har gjennomgått krevende opplevelser, mange synes det er vanskelig å prioritere seg selv i hverdagen og noen har tatt tøffe beslutninger i livet. Det er mange som ikke klarer å snakke om de vanskelige tingene blant etablerte venner eller familie, men på tur er det ingen som dømmer – og det viser seg, oftere enn motsatt, at vi er mange som deler lignende erfaringer og bekymringer.
«Noen av kvinnene fortsetter å møtes jevnlig i hverdagen, og andre blir faste reisevenninner.»
Kan du være deg selv fullt ut sammen med andre, da er det godt å være. Når du blir møtt for den du er, ikke en du prøver å være eller for dine prestasjoner, skjer det noe på innsiden. Du blir tryggere, står litt stødigere og finner aksept for at du er god nok som du er. Å bli anerkjent for nærvær, blikkontakt, tanker og følelser gir en indre ro. Denne opplevelsen synes jeg det er veldig fint å få være en del av, igjen og igjen.
Når jeg snakker med kvinner som har reist med oss i etterkant av en reise er det flere som kan fortelle at reisen skapte en grobunn for meningsfylte, ærlige vennskap. Noen av kvinnene fortsetter å møtes jevnlig i hverdagen, og andre blir faste reisevenninner.
Hormonell påvirkning av bevegelse
På våre reiser kombinerer vi ofte ferie-livet med aktiviteter. Mine reiser er som oftest yogareiser, men Vilja tilbyr også treningsreiser, fotturer og reiser med andre aktive opplevelser. Studier viser at de som trener sammen i gruppe knytter bånd raskere enn ved andre måter å bygge relasjoner på, i tillegg til andre positive resultater som stressreduksjon og motvirkning av depresjon. I en artikkel på forskning.no kan man også lese at gruppetrening bidrar til økt trivsel og glede under selve treningsøkten, sammenliknet med de som trener hver for seg.
Bevegelse i seg selv har også en positiv effekt på både hode og kropp. Når vi bruker kroppen, kanskje mer enn vanlig, skapes det nye spor i hjernen. Det å være i aktivitet har også en effekt på våre kjemiske budbringere: hormonene våre. Gjennom bevegelse får du tilgang til både serotonin, og ved par-øvelser, oksytocin. Et mer regulert kortisolnivå er en annen kjent effekt av å være i aktivitet, og i yogaen spesifikt gjør vi øvelser som setter østrogenet mer i balanse. Mer konkret snakker vi om: lykkehormoner, tilknytningshormoner, og potensielt regulerte stress- og kjønnshormoner. Ja takk! Jeg vil faktisk gå så langt som å si at jeg skulle ønske disse reisene var å få på resept - gjerne obligatorisk etter fylte 30!
«Det frister å si at vi skaper magi, men sannheten er at vi skaper det motsatte. Vi skaper en virkelighet som er 100% ekte.»
Et rom for kvinnefelleskap
Til sist vil jeg si: takk, damer! Takk for at jeg får oppleve dette - opptil flere ganger i året. Vi skaper rett og slett noe unikt sammen. Det frister å si at vi skaper magi, men sannheten er at vi skaper det motsatte. Vi skaper en virkelighet som er 100% ekte. Vi lager rom for kvinnefellesskap og medmenneskelighet på tvers av alder og bakgrunn. Vi skaper rom for å vokse, til å velge vår vei i livet og til å prioritere oss selv opp i det hele.
Tenk at alt dette kan oppnås ved å ta en seg ukes "time out" fra vante omgivelser, sammen med andre likesinnede kvinner. Fremmede ved reisens begynnelse, noe helt annet ved reisens slutt. Ved nærmere ettertanke så er det kanskje ikke så rart da, at vi ikke vil slippe den klemmen ved ankomsthallen på Gardemoen - før vi tar med oss kofferten på flytoget og returnerer tilbake til hverdagen...
Av: Rebecca van Eck
LEDEREN
Rebecca van Eck
Reisetyper: Ansvarlig turisme, Yogareise
Rebecca van Eck er en reiseglad sjel, og liker å legge reisene sine til steder som tar ekstra godt vare på mennesker og miljø. Hun er massasjeterapeut og holistisk yogalærer med hovedfokus på bindevevsarbeid. Rebecca heier på kroppens evne til å helbrede seg selv, og at veien til en kropp og sinn i balanse er individuell. På reisene sine underviser hun i yin, vinyasa, hatha, meditasjon og dans.