Vilja logo

Publisert 5. oktober 2022

Juleferie alene, langt unna julestresset!

Jul og nyttår er en tid for mange som er knyttet til forventninger og tradisjoner, på godt og vondt. Men det er faktisk lov å gjøre noe annet enn den tradisjonelle feiringen!

Tradisjoner står høyt i kurs i den norske julefeiringen og normalt sett feirer vi nordmenn jul privat, hjemme i vårt lune rede sammen med den nærmeste familien. I julen blir livene i familien tettere sammenvevd. Vi skal tåle flokken vår 24/7, spise, hygge oss, feire og nyte. Familiemedlemmer du sjelden ser, skal du antagelig tilbringe juledagene sammen med. Juleritualene gjentar seg. Du får høre historiene til onkel Tom og tante Ågot for tiende gang, minst. Og gnisninger i familien skyves gjerne under teppet når julefreden senker seg.

For noen handler julen om å balansere på en knivsegg og leve opp til andres forventninger hvert år julen ringes inn. Juletiden skal være så koselig og intim som mulig i familiesfæren. I familier med sår og rifter blir man lett sårbar. Julen kan forårsake kaos i følelseslivet og tunge dager. I desember prioriterer flere og flere å reise bort fra tungsinn og julestress. De prioriterer seg selv og pleier sin egenhelse med sol og late dager under en parasoll. Hvorfor ikke, tenker vi.

En annerledes julefeiring

Vi lever i et moderne samfunn med stor valgfrihet og står frie til å ta nye valg også i julen, uten å fremstå egoistiske av den grunn. Å reise bort når det endelig er juleferie, er en fremmed tanke for mange, men kan saktens bidra til at du slappe mer av og nyter dine tilmålte fridager. Du slipper unna forventningspress og høye juleskuldre.

Er du alene og ønsker en annerledes julefeiring, hvorfor ikke reise på aleneferie sammen med andre? Det kan gi deg overskudd til familien alle andre dager i året. Hva med å gjøre noe du virkelig har lyst til i juleferien? Noe som gir glede, tilfredshet og gode minner?!

En undersøkelse fra 2019, utført av Respons Analyse på vegne av Sparebank 1, viser at 1,8 millioner nordmenn reiser på juleferie. Reisearrangøren Apollo beregnet det samme året at 100.000 nordmenn reiser til sydlige strøk i julen. Så kom pandemien, alt stengte ned og alle måtte holde seg hjemme og innenfor husets fire vegger i julehøytiden. Nå nærmer julen seg igjen, og mange kjenner nok på at det rykker i reisefoten.

Bildecollage. Bilde 1: 2 damer som jogger på stranden i solnedgang. Bilde 2: Taj Mahal i India Bilde 3: Dame som speider ut mot havet. Lykkelig.

En voksende trend

Kanskje drømmer du om å feire jul på en sydhavsøy der du kan sole deg, eller til å besøke et spennende land for å bli bedre kjent med kulturen og tradisjonene? Eller hva med kombinasjonen storby og strand?! Kanskje ønsker du aktiv ferie eller å dyrke hobbyen din sammen med likesinnede i julen? Å reise alene er midt i blinken for deg som leter etter en alternativ julefeiring i godt selskap med andre. Å reise på juleferie alene er en trend som vokser. Da feirer du jul på dine egne premisser og disponerer tiden slik du mener er best for deg selv.

"Jul på dine egne premisser - slik du mener er best for deg."

Alle fortjener en god jul

Vi i Vilja har plukket ut de beste reisemålene for deg som velger å reise alene sammen med andre på juleferie. Når du overlater planleggingen til oss, er du i trygge hender. Du trenger ikke å være tøff og sterk for å reise alene, snakk med oss, så guider vi deg gjennom turene våre og forteller deg hvordan vi legger de opp. Du blir ikke ensom på turen, det er flere enn deg som velger aleneferie, og det er helt opp til deg selv hvor sosial du ønsker å være med med reisefølget. Du velger om du vil spise sammen med andre eller alene - og hvilke aktivitet du vil delta på underveis.

Vilja tilbyr et mangfold av reiser og opplevelser i jule- og nyttårshelgen 2022/23. Frister en førjulshelg i Tallin med julemarked og privat konsert, ønsker du deg bort fra alt som har med norsk jul og drømmer om en rundreise i India eller en yogareise til Bali? Kanskje en nyttårshelg i Barcelona med shopping, tapas og trening føles som den beste måten å gå inn i det nye året?

Vi arrangerer også juleferie på hotell i den norske fjellheimen – om du ønsker å reise bort i julen, men ha noe av de norske juletradisjonene med på reisen. Sjekk vår reisekalender for Desember og se hvilken reise som passer best for å gjøre din jul til en god jul, for deg.

Noen av våre julereiser